De Wilde Gans
De wilde gans
Nederland is een echt ganzenland, maar wilde ganzen veroorzaken schade aan landbouw, natuur en het vliegverkeer. Daarom worden er in Noord-Holland alleen al jaarlijks zo’n 40.000 ganzen gedood, waarvan het overgrote deel wordt vernietigd. Hoe krijgt de wilde gans een waardevolle plek in de voedselkringloop?
<span data-metadata=""><span data-buffer="">MAATSCHAPPELIJKE
SCHADE
Nederland is een echt ganzenland. Door het vele open water en eiwitrijke gras vliegen ze niet door naar het zuiden. Inmiddels zijn de aantallen zó groot, dat de ganzen schade veroorzaken aan landbouw en natuur, en ook de vliegveiligheid is in het geding. Wanneer preventieve maatregelen onvoldoende helpen, worden afschot of ruivangsten ingezet. Alleen al in Noord-Holland werden in 2023 zo’n 40.000 ganzen gedood.
VERWAARDING
Een deel van deze ganzen wordt benut voor consumptie: als specialiteit in restaurants, of als lekkernij op tafel thuis. Het overgrote deel wordt vernietigd, want duurzame afzetmogelijkheden zijn erg beperkt. Zonde, want ganzenvlees is een bruikbare en uit de natuur afkomstige bron van eiwitten. Ook biedt de gans andere grondstoffen voor onder andere dierenvoer en donsproducten. Daarom lieten de provincie en de FBE Noord-Holland onderzoek uitvoeren naar de verwaarding (benutting) van gedode ganzen. Het uitgangspunt daarbij is vierkantsverwaarding: alle onderdelen van de gans worden zo duurzaam mogelijk gebruikt. Van kop tot kont!
DOE JE MEE?
Uit de onderzoeken blijkt dat er kansen zijn, maar vooral ook flinke uitdagingen. Tijdens de Dag van de Wilde Gans denken we met mensen met heel verschillende achtergronden na over oplossingen. Ons doel: de wilde gans een waardevolle en duurzame plek in de voedselkringloop geven.